Trendovi u gajenju ekstenzivnih energetskih useva: Miscanthus (slonova trava) ili sida? (Deo 2)

Virginia mallow, Sida hermaphrodita (L.) Rusby

Kod ekstenzivnih energetskih useva koji su zreli za seču još nemamo neki poseban izbor kao kod  energetskih drveća. Ipak, upravo su ove trave i žbunje značajna prednost nasuprot šumi sa energetskim usevima. Tako je njima svejedno što se suvo posečeno drvo, po pravilu se seče sa daleko ispod 20% (8-15%) i koriste se mašine za sečenje iz obične zemljoradnje (kombajn za kukuruz). Uostalom, i biodiverzitet je tema koja postaje sve interesantnija kod većih plantaža.

Sida, relativno novi energetski usev u srednjoj Evropi, izgleda da je premostla jaz, koju je sada teško bilo presaditi sa drugim biljkama.

Virginia mallow

Sida hermaphrodita (L.) Rusby zimi

Raste u klasičnim suvim oblastima (300-600 mm padavina i duga, suva leta) Austrije, kao i tamo gde se gaji vinova loza, u delovima Burgenlanda i u Mađarskoj. Naravno, ne može da priđe po pitanju prinosa slonovoj travi i klasičnom energetskom drveću kao što topola i vrba, koje pod ovakvim uslovima ne bi uopšte uspevale.

Poljska je u predelima sa kontinentalnom klimom i jakim zimama i malo snežnih padavina, kao i na slabijim zemljištima, poslednjih decenija zasadila velike površine side. Isto tako bi i nemački Brandenburg bio interesantan za sidu. Mislimo da će se sa sidom nešto desiti i informisaćemo Vas o tome.

Slonova trava je tema, kao i uvek

Slonova trava, baš kao i sida koja treba da se seče na godišnjem nivou, se čini da je postala nešto smirenija. Barem bi se u srednjoj Evropi mogao dobiti ovakav utisak. To ne možemo skros da potvrdimo pošto su u mnogim zemljama srednje i istočne Evrope zasađene nove površine slonove trave. Južna i jugoistočna Evropa su takođe interesantne za Miscanthus giganteus, iako je naravno teško tamo da se pronađe odgovarajući partner za plantaže.

Generalno treba posmatrati  da sve više i više ljudi koji se bave izgradnjom grejnih sistema samo površno zna da rukuje jednostavnim gorivom slonove trave, odn. čije su peći dobro prilagođene. U velikim toplanama kao dodatak drvnoj strugotini slonova trava sve lakše nalazi kupce pošto su cene visoke i ponuda pilotine iz šume je ograničena. Pojedine manje toplane kao pogon koriste slonovu travu i besprekorno funkcionišu nakon početnih dečijih bolesti. Jedan mali filmski utisak o grejanju na slonovu travu.

Trenutno ima dovoljno biljki za manje i srednje velike površine. Zbog ekstremno blage zime biljna sezona će ove godine početi ranije zbpg čega bismo Vam preporučili da nam se javite što pre ako ste zainteresovani za biljke slonove trave ili side.

Ovde možete, pored energetskog drveća, da kupite i sidu ili slonovu travu.

Miscanthus, Elefantengras, Chinaschilf, Chinagras


2 Responses to Trendovi u gajenju ekstenzivnih energetskih useva: Miscanthus (slonova trava) ili sida? (Deo 2)

 1. Uwe Simon says:

  Sehr geehrter Herr Sperr,

  wie telefonisch angekündigt bitte ich um die Erlaubnis, Ihr Miscanthus-Feld Foto in einem Schülerin-Artikel zu Energiepflanzen in unserer Zeitschrift “Young Science” abdrucken zu dürfen.

  Mit freundlichen Grüßen
  Uwe Simon

  • Reinhard Sperr says:

   Sehr gerne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>