Paulovnija – Snaga u obliku biljke

Polovnija

Paulovnija

ili još poznatija kao polovnija odn. carsko drvo (Paulownia tomentosa, Paulownia elongata)nije samo jednostavno drvo za ukras u domaćem vrtu.  Na idealan način pogodna je i kao gorivo drvo na poljima i oranicama i zbog malih zahteva po pitanju tla je odlična alternativa poznatim energetskim usevima topole, vrbe i robinije.

 

Polovnija

Polovnija

Brz rast carskih drveća

Ako posmatramo brz past polovnije nećemo se začuditi da se ova vrsta još nije etablirala na našim plantažama sa kratkim rotacijom. Sa odličnim povećanjima u biomasi polovnija odskače od konkurentske vegetacije. U poređenju sa topolom  ili vrbom iste starosti postižu se i do 30% veći rodni prinosi.

Na osnovu ove ocene ne bi trebalo da čudi da površine zasađene polovnijom stalno pokazuju rast i da dobijaju sve više pažnje! Pravi “”dobitnik”" :-) Jednom zasađena može da se seče do 7 puta. Rečeno na dobrom nemačkom: Samo jednom uzmite novac u ruku i od toga finansijski profitirajte.

Pilotina i peleti takođe od polovnije

Kao ostala energetska drva i drvo polovnije se može preraditi u pelet ili da se istruže u pilotinu. U pogledu sposobnosti da se brzo suši od oko 30-60 dana ako se dobro skladišti napolju i ako se suši prirodnim vazduhom, drvo će doseći za ovaj period vlagu drveta 10-12%. Optimalne vrednosti da se, dakle, za kratko vreme dobije brzo energetsko drvo za sagorevanje u kućnim pećima. Raznolikost u šumama polovnije.

Stablo polovnije, godinu dana staro

Stablo polovnije, godinu dana staro

Uzgajanje polovnije unapređuje i aspekt zaštite prirode. Sa visinom od 15 metara i gustom krošnjom takav zasad je dom za mnoge insekte i manja živa bića. Pošto se nakon sadnje relativno brzo zatvara, i u poređenju sa tim sunčeva svetlost manje prodire u unutrašnjost, tlo će biti nadalje bez korova. Listovi širine od oko 40 cm obezbeđuje sloj lišća koje pada na zemlju u jesen što niukom slučaju netreba posmatrati kao nedostatak. Naprotiv: Visoki udeo lišća obezbeđuje visoki udeo kišnih glistau zemlji, što ubuduće daje sveže, zdravo i tlo bogato hranjivim materijama.

Šta, dakle, ima bolje?!

Da li smo u Vama probudili interes za polovniju? Nađite dalje informacije o polovniji. Ovde idete direktno u našu prodavnicu gde možete da birate između različitih gajenja polovnije.

Ako imate pitanja o plantažama sa kratkom rotacijom, energetskom bilju ili posebno o površini gde ćete da gajite, možete nam pisati na e-mail ili nas pozovite na +43 (0)6213 69956 !

Sa radošću brinemo o Vašim željama, Vaš Energiepflanzen-Team

Maks Fojt, April 2015.

Paulownia tomentosa, Blauglockenbaum, Kaiserbaum

Polovnija


Comments are closed.