Biljke side letnji zasad Grčka: Test na stres – gusto zapakovane u jednoj letnjoj nedelji

Biljke side, Sida east, Sida hermaphrodita Nevoljni test na stres sprovodimo ove nedelje sa pakovanjem biljaka side. Zbog neserećnih okolnosti nije sproveden planirani  izvoz side u Gračku, pa su tako one istrajale celu radnu nedelju gusto zapakovane u kartonu na letnjoj temperaturi. Sasvim iznenađujući rezultat bi se mogao posmatrati na sledeći način:

 

 

Biljke side dobro zapakovane za dugo putovanje

Biljke side dobro zapakovane za dugo putovanje

Prve preživele biljke side nakon nedelju dana

Prve preživele biljke side nakon nedelju dana

Sida east: još malo raščupana, ali živa!

Sida east: još malo raščupana, ali živa!

Sida oporavljena već nakon nedelju dana!

Sida oporavljena već nakon nedelju dana!

 

Bile su,doduše, “nešto kao kroz vetar”, ali sveukupno zdrave i živahne. Par dana na suncu i ponovo će im biti dobro :-) .
Da su biljke side žilave i otporne smo već često ustanovili. Predhodne godine transportovali smo u saksijama Sida hermaphrodita koja je već bila izbila 10-20 cm, naslagane na pločama. 6, 7 položaja jedan preko drugoga…! Rezultat: slično kao i u našim prinudnim testiranjima pakovanja na stres najpre su pogledali unaokolo, neki izdanci su  se i slomili, ali za nekoliko dana ponovo su svi stajali uspravno i bili sveži i živahni. U mojoj baštovanskoj praksi gotovo da nisam video takvu žilavost kod neke druge biljke.

Letnji zasad
I zato jer smo upravo prisutni: neki od njih bi se možda pitali, da li to ima smisla, sada usred leta da uzgajamo biljke side… DA, to je sve što mogu da odgovorim. Glavno vreme sadnje ove vrste crnog sleza je doduše u aprilu i maju, letnji/pozno letnji zasad nasuprot tome ima čak nekoliko prednosti:

manji pritisak korova

viša temperatura, zato brži prirast

snažnije prirasta u sledećoj sezoni

Dakle, ako neko od vas planira ove godine zasad side može slobodno da mi se javi Imamo u zalihama još par hiljada biljki side! :-) Ovde možete direktno online kupiti biljke side ili se javite mailom na info@energiepflanzen.com ako su vam potrebne dalje informacije.

Lepo leto i još mnogo radosti sa vašim zasadima side želi vam

Rajnhard Šper

30.09.2014  Letnja aktuelizacija članka:

Naš klijent iz Grčke je bio tako dobar i dostavio nam je par slika biljaka side. Nakon početne slabosti zbog zaista dugog puta, gusto zapakovane žilave biljke su se ispravile i u međuvremenu su dobro prirasle. Ako se navodnjavaju kako treba ( u Grčkoj je, naravno, neophodno) računam da će biljke sledeće godine biti visine već od 1-1,5 metara! Mnogo uspeha u daljem radu i ovim putem lepi pozdravi Grčkoj!

 

Biljka side u mediteranskim oblastima

Biljka side u mediteranskim oblastima

Sida energetska biljka Grčka

Sida energetska biljka Grčka


2 Responses to Biljke side letnji zasad Grčka: Test na stres – gusto zapakovane u jednoj letnjoj nedelji

  1. hiesinger josef says:

    gefällt mir.

    • Reinhard Sperr says:

      vielen Dank!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>